Textreferenser
- Anacreon
- Grekisk poet som besjöng vinets och kärlekens nöjen. Vid åttiofem års ålder råkade han sätta en druvkärna i vrångstrupen och kvävdes. Någon kom på att kalla Bellman för den Svenske Anacreon. Jämförelsen med Anacreon är dock, som redan Kellgren förfäktade, inte särskilt träffande. Bellman har långt mera bredd och djup i sin lyrik än Anacreon någonsin uppnådde.
- Chrysippos
- hette en grekisk filosof, stoiker, men mest ihågkommen för att han förordade att man borde äta upp döda för att de inte skulle förfaras. Han lär ha skrattat ihjäl sig när han såg en åsna äta fikon från en silvertallrik.
- Instrumenten
- Bellman ägde tre instrument; en cister, en citrinchen och en mandolin. Bellmans citrinchen kallas ofta lite slarvigt för "cittra", och hans cister för "luta", men är egentligen helt andra instrument.
Cistern skapades på 1300-talet som en direkt avbildning av det antika grekiska instrumentet kithara. Instrumentet har som standard platt botten och sedd framifrån är den päronformad. I grunden är cistern fyrsträngad med dubbel- eller trippelsträngar i stål, men ofta la man till ett par bassträngar. Bellmans cister är dubbelsträngad med tre extra bassträngar.
Citrinchen är en mindre typ av cister med fem strängpar. Bellman hade ärvt sin citrinchen av sin farfar. På instrumenten spelade man med plektrum. Cistern är en utdöd instrumentfamilj, men det finns några nybyggda. En del som vill känna på Bellmans egna instrument låter bygga åt sig. Artisten Martin Best trakterar t ex cister och kollegan Martin Bagge citrinchen.
- Platskan
- var en av Stockholms mest kända horhusföreståndare.
- Pindarus
- Grekisk diktare ca 520-440 f. Kr. En lyriker av starkare kraft och större djup än Anakreon.
- Priapos
- Gud inom den grekiska mytologien med groteskt utseende och en enorm röd phallos. Född ur förbindelsen mellan Afrodite och Dionysos. I staden Lampsakos dyrkades han vilt orgiastiskt, men romarna brukade använda Priapusbilder som fågelskrämmor på sina åkrar.
Entré | Källor